Home Windsurfing
SerbianHungarian (informal)

Windsurf

There are no translations available.

Kratka istorija jedrenja na dasci:

Početkom jedrenja na dasci može se označiti patentiranje kompleta slobodnog jedrenja (jedro spojeno sa plovilom-daskom pomoću zgloba koji daje potpunu slobodu postavljanja jedra u sve položaje, zakretanjem i naginjavanjem po uzdužnoj, poprečnoj i vertikalnoj osi.) koji je nakon dužih eksperimenata u Kaliforniji obavljeno (H. Schweitzer) 1966 god.

Time daska za jahanje na talasima primenjuje se za jedrenje.

Do pocetka 70.-tih godina stiču se prva iskustva u korišćenju i tehnici jedrenja, te se počinju organizovati takmičenja. Daska za jedrenje postaje klasa jedriličarskog sporta.

Već 1967. poljavljuje se u Europi gde počinje njezin novi zamah razvoja kao masovnog i takmičarskog sporta.

1978 osniva se IBSA- prva međunarodna organizacija JD.

Sredinom 1970-tih, jedrenje na dasci postaje toliko masovan sport, da na dalji razvoj, u velikoj meri utiču krupni proizvođači opreme, što ostaje činjenica do danas.

Takođe su u razvoj uključeni i zahtevi turističke privrede, jer se jedrenje na dasci pokazalo izuzetno atraktivnim za rekreacijske potrebe.

1984. Jedrenje na dasci je uvedena kao službena disciplina u programu Olimpijskih igara u Los Angelesu.

Posle dugo godina neobnavljanja Mistral One Desing je izgubio privilegnost svojih proizvoda na takmičenjima, mesto je preuzeo Neil Pryde RS:X.

U Kopenhagenu je to odlučeno krajem 2004 g. na konferenciji Internacionalnog Jedriličarskog Saveza (ISAF) . Od dasaka za jedrenje, posle velike ponude najvećih proizvođača opreme, konačno je odabran Neil Pryde RS:X hibrid formula , oprema za 2008-u Pekinšku Olimpijadu.


Parametri opreme su:

•  dužina: 278 cm

•  maximalna širina:93cm

•  volumen: 220 litara

•  težina: 13 kg

•  građa daske: carbon-sandwich/kevlar-sandwich

•  švert: carbon-sandwich

•  skag veličina: 65 cm +1 kom manji za slalom trku

Kvadratura jedra:

•  muškarci: 9,5 m2, jarbol: 530cm/100% carbon/IMCS29/2,2 kg.

•  žene: 8,5 m2, jarbol: 490cm/90% carbon/IMCS 29/202 kg.

•  late: 7 kom

•  camber: 2 kom

•  bum: 225-275 cm/ 65% carbon

Daska sadrži švert i sadrži šinu za zglob jedra.

Shaper: Jean Bouldoires

Cilj kod odluke je bila popularizacija trka i poboljšanje funkcionalnosti opreme za korišćenje najvećeg intervaluma vetra, i da bude ista mogućnost trka i za ljude teže građe.
Uvedene su i slalom trke, koje su spektakularne akrobacije, publika uživa u njima i doprinosi popularizovanju Windsurfa.

Proizvođači su u većem delu svi izradili opremu za konkurs lika FORMULA dasaka. Širina + veliki skeg. To daje jasnu karakteristiku Windsurf Formule sa najboljim plovidbenim karakteristikama oprema. Zato je i upražnjavaju u svetu u velikom broju. PWA organizuje ( The Profesional Windsurf Asociation) velike utrke širom sveta.

  Kliknite na slike da ih vidite u normalnoj veličini!

Windsurf i JK Palić

WINDSURF FORMULA i JK Palić:

Windsurf Formula se vozi i u našem klubu već od samog početka discipline 1998/1999 g.zahvaljujući Gosp. Ðuli Keseg i Judin Leonid -Lonji , i njhovom velikom interesovanju za windsurfing. Nije trebalo mnogo vremena i ostali članovi kluba su uvideli, da samo oni glisiraju sa formulama, ostali nisu bili u konkurenciji za prva mesta na regatama.

Nakon par godina smisao windsurfa se orientiše sve više prema Formula windsurfu, i svi oni koji su kupili, nisu zažalili. Od 2,5bft- 7bft može se voziti, to je idealno rešenje za Palicko jezero, gde je najčešći vetar 2,5 i 4 bft i to u naletima.

 

REGATE i JK Palić

Organizuju se prvenstva na Paliću, zatim takmičari odlaze na regate u Srbiji i Crnoj Gori i na razna internacionalna prvenstva.

Naši su takmičari prisustvovali Otvorenom Prvenstvu Hrvatske na Jadranskom moru u Vignju na Pelješcu leta 2004 g.

WINDSURF ŠKOLA i JK Palić

Ove godine se otvara aktivna Windsurf škola u okviru JK Palic, za pocetnike i napredne. Sa specijalnom opremom, brzo možete i Vi postati pravi windsurfer JK-Palica, da i Vi olepšate jezero sa svojim šarenim jedrom i znanjem pravog majstora surfera.

Probajte, verovatno niste ni znali da će Vam se svideti !!!!!

Informacije na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , 063/802 96 20
 
lehels corner
Banner
Red Paddle CO SUP
Najbolje SUP daske na naduvavanje "Ustani i veslaj"
Banner
Banner